Πόρτο: η πόλη με τα χρώματα & 6 λόγοι για να την επισκεφτείς

To Life Story μου σχετικά με το Πόρτο μπορεί να περιγραφεί με μία πρόταση: Top εμπειρία ζωής!

Καλύτερα όμως να το περιγράψω σε περισσότερες προτάσεις για να υπάρχει λόγος να διαβάσεις το άρθρο! 😛

To επισκέφτηκα το 2012, όσο ήμουν εράσμους στη Γρανάδα καθαρά γιατί βρίσκαμε οικονομικά αεροπορικά και μας άρεσε η ιδέα να πάμε. Θέλω να πω, ότι δεν κάναμε καμία σωστή οργάνωση-προετοιμασία για το πού θα πάμε και τι θα δούμε…

… όμως, η πόλη αυτή, σε «πηγαίνει» μόνη της. Είναι δηλαδή απλό να τη γυρίσεις και να εντοπίσεις το πού πρέπει να πας (είναι χτισμένη κατηφορικά, οπότε μπορείς από πάνω προς τα κάτω, αλλά και το ανάποδο, να δεις από απόσταση τα αξιοθέατα)! Οπότε κι εμείς, παρά την ανοργανωσιά μας, πετύχαμε να δούμε τα περισσότερα.

Πριν περάσω στους λόγους για να επισκεφτείς το Πόρτο, θέλω να σου δώσω μία γενική περιγραφή:

Η πόλη είναι γεμάτη χρώματα, συνδυάζει το μοντέρνο με το παλιό-γραφικό, την φτώχια με το χρήμα, το φοιτητή με τη νεολαία, την κουλτούρα με την τεχνολογία. Λάτρεψα τις ράγες του τραμ και το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι είναι πλακόστρωτοι, καθώς και τα μικρομαγαζάκια στο κέντρο. Κρύβει σοκάκια που καλύτερα να μη μπεις, γιατί είναι αρκετά σκοτεινά και σχετικά επικύνδυνα (πίστεψε με μπήκα για να κόψω δρόμο), καταστήματα με απίστευτες vintage συλλογές και μπαράκια με κάποια από τα καλύτερα κοκτέιλ που έχω πιει στη ζωή μου!

Πάμε να δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τα πιο must visit μέρη του Πόρτο, που στην πραγματικότητα αποτελούν και τους λόγους για να το επισκεφτείς:

  1. Η Λεωφόρος των Συμμάχων – Dos Aliados Avenida leoforos-summaxon-portoavenidaaliados0H Λεωφόρος των Συμμάχων βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης και είναι η πιο χαρακτηριστική οδός! Είναι πολύ μεγάλη σε μήκος και στην πάροδο των χρόνων έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή. Εννοείται πώς, κατά μήκος της, γίνεται πανικός από καφέ κι εστιατόρια. Είναι ιδανική για βόλτα και φωτογραφίες.
  2. Porto CathedralPorto_SeCatedral_660x371Ο Καθεδρικός Ναός του Πόρτο είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς ρωμαϊκούς ναούς, με έντονα στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής, της Ευρώπης. Δημιουργεί μία αίσθηση σχεδόν τρομακτική (ειδικά αν τον πετύχεις με τη βροχή που τον πέτυχα εγώ) και στον περίβολό του έχει ένα από τα καλύτερα σημεία με πανοραμική θέα της πόλης!
  3. To λιμάνι του Πόρτο και η δοκιμή κρασιών porto (1)image_06porto-sandeman-port-wineΕίναι το λιμάνι που βλέπεις στις φωτογραφίες και σκέφτεσαι «αποκλείεται να είναι τόσο όμορφο» κι όταν το επισκέπτεσαι λες «τελικά είναι πολύ πιο όμορφο» από τις φωτογραφίες. Έχουν συντηρήσει έναν αέρα παλιότερου καιρού και νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Η ομορφιά και η γραφικότητα απογειώνεται με το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τη δοκιμή κρασιού. [To Πόρτο φημίζεται για το κρασί του, το οποίο χωρίζεται σε 3 κατηγορίες, στο λευκό White Port, στο κόκκινο Ruby Port και στο Tawny Port που φτιάχνεται από κόκκινα σταφύλια και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Το Vintage Port είναι ίσως το πιο σημαντικό κρασί, το οποίο παράγεται 3 φορές στα 10 χρόνια και για να απολαύσετε όλα τα παραπάνω.] πηγή: clickatlife.gr . Παράγονται εκεί ακριβώς και συντηρούνται σε τεράστια κελάρια στα οποία μπορείς να μπεις και να ενημερωθείς, για την παραγωγή τους. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου και θα σου πω ότι στο σημείο που είναι στημένο το Sandeman δοκίμασα διάφορα κρασιά και δε μου άρεσε κανένα. Είναι γεγονός όμως ότι από τότε δεν έχω ξανά δοκιμάσει τόσο γεμάτα σε περιεκτικότητα κι έντονα σε γεύση κρασιά!!! Πραγματικά αξίζει σαν εμπειρία!
  4. Γέφυρα Dom Luísevening-porto-old-city-douro-river-dom-luis-bridge-ponte-de-i-scene-mosteiro-da-serra-do-pilar-portugal-49988813Η γέφυρα αυτή συνδέει την πόλη του Πόρτο με την Vila Nova de Gaia, που αποτελεί περίχωρο του Πόρτο. Έχει κατασκευαστεί από τον Teophile Seyrig ο οποίος ήταν μαθητής του Gustave Eiffel (ναι, το επώνυμο δεν είναι τυχαίο). Είναι σχεδόν μαγική η θέα της πόλης και του λιμανιού πάνω από τη γέφυρα και το πέρασμα της είναι ένα από αυτά που δεν πρέπει να χάσεις, όταν βρεθείς το Πόρτο!
  5. Καφέ – Μπαρ – Εστιατόρια – Μαγαζιά6c3f52942e3c450271aea9be0eec8206Εφόσον καταφέρεις να ξεφύγεις από τα πολύ έντονα τουριστικά μέρη της πόλης κι αφεθείς να χαθείς στα μεσαιωνικά σοκάκια, θα ανακαλύψεις τρομερά μπαράκια κι εστιατόρια. Τόσο από άποψη design όσο κι από άποψη value for money, θα μείνεις πολύ ικανοποιημένος! Επίσης η πόλη δίνει τη δυνατότητα για ψώνια όλων των γούστων. Υπάρχουν πολλές μικρές μπουτίκ, καταστήματα με χειροποίητες δημιουργίες, vintage μαγαζιά αλλά και γνωστές εταιρίες – μεγάλα εμπορικά κέντρα!
  6. Το παλάτι του Χρηματιστηρίου – Palacio da Bolsa OPORTO,_PORTUGAL_(16936695598)858922 Ένα από τα μέρη που λυπάμαι, που δεν είδα, απλά γιατί πήγα ανοργάνωτη κι αγνοούσα την ύπαρξή του. Το Παλάτι του Χρηματιστηρίου ολοκληρώθηκε, με πρωτοβουλία της εμπορικής ένωσης της πόλης, το 1910. Μπαίνοντας, θα δεις την αίθουσα των συναλλαγών Patio das Nacoes και την αίθουσα χορού Salao Αrabe, της οποίας οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με 18 κιλά χρυσό!

Κλείνοντας θέλω να σου πω ότι, χωρίς να έχω επισκεφτεί τη Λισαβόνα, έχω ακούσει τα καλύτερα και γι’αυτήν! Αυτοί όμως, που έχουν επισκεφτεί και τις 2 πόλεις, λένε ότι στο Πόρτο μπορείς να νιώσεις την αυθεντική Πορτογαλία. Οπότε μην το σκέφτεσαι πολύ και πρόσθεσε άμεσα αυτόν τον προορισμό, στο bucket list σου! Αν είσαι φοιτητής σκέψου σοβαρά το πανεπιστήμιο του Πόρτο για εράσμους.

Είμαι σίγουρη ότι σε ταξίδεψα και σου άρεσε αυτό το άρθρο γιατί τ’απόλαυσα κι εγώ, καθώς το έγραφα! Κάνε μου Like κι άσε μου τα σχόλια, τις ερωτήσεις κι εφόσον έχεις βρεθεί το Πόρτο, τις έξτρα συμβουλές σου. Μην ξεχάσεις να κάνεις follow το blog για να μη χάσεις κάποιο από τα επόμενα άρθρα! Μέχρι την επόμενη φορά…

Φιλιά, Νίκη

Σχολιάστε